Sommarförfriskningar på tallriken: inspiration till lätta och välsmakande recept

MrOferto
Sommaren är i full gång och med den kommer varma dagar som kräver något lätt och uppfriskande. Istället för tunga och feta måltider kan vi fokusera på recept som ger våra kroppar de näringsämnen de behöver utan att tynga ner oss.
Sommarförfriskningar på tallriken: inspiration till lätta och välsmakande recept

Säsongens grönsaker och frukter:

Dra nytta av säsongens rikliga utbud av grönsaker och frukter som är fulla av vitaminer och mineraler. Fräscha upp dig med saftig melon, söta jordgubbar, svala gurkor eller aromatiska tomater. Tillaga lätta sallader med olika grönsaker, örter och dressingar gjorda på olivolja och citronsaft. Du kan också blanda in frukt i desserter, smoothies eller uppfriskande lemonader.

Svala soppor och gazpacho:

Svala soppor och gazpacho är det perfekta valet för varma dagar. Prova en krämig broccolisoppa, en uppfriskande tomat- och peppargazpacho eller en exotisk mango- och kokosnötssoppa. Servera sopporna med krutonger, rostat bröd eller örter.

Grillad fisk och skaldjur:

Grillad fisk och skaldjur är lättsmälta och rika på omega-3-fettsyror som gynnar vår hälsa. Prova lax med örter, grillade räkor med vitlök och citron eller grillad bläckfisk med olivolja och örter. Servera fisk och skaldjur med grillade grönsaker eller en lätt sås.

Lätt pasta och risotto:

Pasta och risotto behöver inte vara tunga och kaloritäta. Välj fullkornsalternativ och kombinera dem med lätta grönsaker, örter och fettsnål ost. Gör t.ex. pasta med tomatsås och basilika, risotto med zucchini och parmesan eller quinoasallad med grillade grönsaker och fetaost.

Hälsosamma desserter:

Även på sommaren kan du njuta av söta men hälsosamma desserter. Prova fruktsorbet, chiapudding med frukt och nötter eller hemgjord yoghurt och fruktglass. Glöm inte söt frukt, som är en fantastisk efterrätt i sig själv.

« Grillning: en sommarsymfoni av smaker och dofter